Senin, 22 Juli 2024

Ayam Potong

(RIAUPOS.CO) – Satu jam lebeh ade agaknye perjalanan lagi ghumah ke pasar. Mak Joyah dah macam nak putos ase. Wajahnye pucat pasi. Keghudongnye pon basah sebab peloh. Ya Allah, susah betol nak sampai ke pasar sejak musim pandemi ni. Jalan banyak buka tutop. Tapi syukorlah, sampai juge Mak Joyah dan Wak Atan di pasar pagi tu.

Apelagi, Mak Joyah pon tak lengah. Tak nak belame-lame konon kat pasar tu. Sesak, panas bedengkang, pokoknye ghamai. Mak Joyah heghan juge. Musim kopit pon pasar masih ghamai. Sesak pulak tu. Padahal kan pemeghentah dan ingatkan jage jaghak dan pakai tutop mulot alias masker. Tapi masih banyak juge yang bagai.

- Advertisement -

‘’Tepi bang, tepi. Usah dekat-dekat dengan oghang tu. Nampak tu, tak pakai tutop mulot. Bahayeee.’’ Mak Joyah setengah berbisik pade Wak Atan saat melintas dekat los sayou sambil menaghek lengan Wak Atan. Wak Atan hampei tejungkang sakeng kuatnye.

‘’Pelan-pelan Joyah. Abang nak jatoh ni, ha. Taulah abang camane menjage jaghak. Lagipon abang pakai tutop mulot,’’ jawab Wak Atan sekenenye.

Baca Juga:  KSBSI Tolak Rencana Kenaikan Iuran BPJS

Lawak memang Wak Atan ni. Entah macam mane, bise tutop mulot yang dipakainye warne meghah menyale. Tak sadar langsong agaknye tu. Patutlah sejak tadi oghang-oghang menjelengnye tak sudah-sudah.Mak Joyah pon tak peghasan. Ape boleh buat, nasi dah jadi bubou. Mak Joyah pon tekekh kecik nengok masker Wak Atan tu.

- Advertisement -

‘’Abang tadi salah ambek masker, Joyaaah,’’ kate Wak Atan tibe-tibe.

‘’Dahlah, take ape. Usah ambek puseng, Bang. Kite belanje,’’ jawab Mak Joyah selambe.

Sebab dah sampai di los sayou, Mak Joyah langsong beli sayou. Macam-macam dibelinye. Kangkung, bayam, wortel, bunge kol, teghung dan petai. Petai ni tak boleh tinggal. Mak Joyah memang paleng suke, belawan dengan Wak Atan yang tak nak same sekali. Habes belanje sayou, Mak Joyah langsong ke los ayam. Memang banyak oghang jual ayam potong. Tapi besar-besar. Agaknye seekor ade lime hingge enam kilo. Inilah ghege ayam yang mughgah tu ghupenye.

Memang, sejak musim kopit ni, ghege ayam tughon jaoh, sampai Rp13 ghibu sekilo. Ukughan ayam yang lebeh kecik, Rp15 ghibu sekilo. Mak Joyah beli keduenye. Banyaklah die belanje ayam potong.

Baca Juga:  Pemkab Tanggung Biaya Lokal JCH

‘’Selagi mughah, Bang. Lagipon tahan lame kalau masok peti sejok.’’

‘’Seghah dikaulah Joyah, abang ngikot aje. Abang tukang bawak aje. Dikau belanjelah.’’

Tak tanggong, Mak Joyah beli hampei 10 kilo. O, ghupenye die nak buat bakso macam die cakap dengan Inah bebeghape waktu lepas. Nak niage bakso agaknye? Entahlah Mak Joyah ni. Macam-macam nak dibuatnye.

‘’Inah cakap nak buat bakso, Bang. Sedap juge tu kan, Bang.’’ Kate Mak Joyah lagi sambel teghos bekipas. Memang panas bukan maen dalam pasar tu.

‘’Iye, pokoknye dikau cepat ajelah belanje. Dah nak lohor lagi, ni.’’ Wak Atan dah mulai muak nampaknye. Menjawab Mak Joyah pon dah setengah-setengah. Sekejap-kejap pulak Wak Atan beghenti, toleh kanan kighi. Tehegeh-hegeh entah ape ditenguknye. Dah nak due jam pulak puseng-puseng kat pasar tu. Fahamlah kan kalau Mak Joyah belanje, paleng lame. Inilah yang disebut Wak Atan banyak bual. Belanje memang banyak, bualnye lebeh banyak.***

 

(RIAUPOS.CO) – Satu jam lebeh ade agaknye perjalanan lagi ghumah ke pasar. Mak Joyah dah macam nak putos ase. Wajahnye pucat pasi. Keghudongnye pon basah sebab peloh. Ya Allah, susah betol nak sampai ke pasar sejak musim pandemi ni. Jalan banyak buka tutop. Tapi syukorlah, sampai juge Mak Joyah dan Wak Atan di pasar pagi tu.

Apelagi, Mak Joyah pon tak lengah. Tak nak belame-lame konon kat pasar tu. Sesak, panas bedengkang, pokoknye ghamai. Mak Joyah heghan juge. Musim kopit pon pasar masih ghamai. Sesak pulak tu. Padahal kan pemeghentah dan ingatkan jage jaghak dan pakai tutop mulot alias masker. Tapi masih banyak juge yang bagai.

‘’Tepi bang, tepi. Usah dekat-dekat dengan oghang tu. Nampak tu, tak pakai tutop mulot. Bahayeee.’’ Mak Joyah setengah berbisik pade Wak Atan saat melintas dekat los sayou sambil menaghek lengan Wak Atan. Wak Atan hampei tejungkang sakeng kuatnye.

‘’Pelan-pelan Joyah. Abang nak jatoh ni, ha. Taulah abang camane menjage jaghak. Lagipon abang pakai tutop mulot,’’ jawab Wak Atan sekenenye.

Baca Juga:  Pemkab Tanggung Biaya Lokal JCH

Lawak memang Wak Atan ni. Entah macam mane, bise tutop mulot yang dipakainye warne meghah menyale. Tak sadar langsong agaknye tu. Patutlah sejak tadi oghang-oghang menjelengnye tak sudah-sudah.Mak Joyah pon tak peghasan. Ape boleh buat, nasi dah jadi bubou. Mak Joyah pon tekekh kecik nengok masker Wak Atan tu.

‘’Abang tadi salah ambek masker, Joyaaah,’’ kate Wak Atan tibe-tibe.

‘’Dahlah, take ape. Usah ambek puseng, Bang. Kite belanje,’’ jawab Mak Joyah selambe.

Sebab dah sampai di los sayou, Mak Joyah langsong beli sayou. Macam-macam dibelinye. Kangkung, bayam, wortel, bunge kol, teghung dan petai. Petai ni tak boleh tinggal. Mak Joyah memang paleng suke, belawan dengan Wak Atan yang tak nak same sekali. Habes belanje sayou, Mak Joyah langsong ke los ayam. Memang banyak oghang jual ayam potong. Tapi besar-besar. Agaknye seekor ade lime hingge enam kilo. Inilah ghege ayam yang mughgah tu ghupenye.

Memang, sejak musim kopit ni, ghege ayam tughon jaoh, sampai Rp13 ghibu sekilo. Ukughan ayam yang lebeh kecik, Rp15 ghibu sekilo. Mak Joyah beli keduenye. Banyaklah die belanje ayam potong.

Baca Juga:  Kejati Siap Usut Kelebihan Bayar di Disdik

‘’Selagi mughah, Bang. Lagipon tahan lame kalau masok peti sejok.’’

‘’Seghah dikaulah Joyah, abang ngikot aje. Abang tukang bawak aje. Dikau belanjelah.’’

Tak tanggong, Mak Joyah beli hampei 10 kilo. O, ghupenye die nak buat bakso macam die cakap dengan Inah bebeghape waktu lepas. Nak niage bakso agaknye? Entahlah Mak Joyah ni. Macam-macam nak dibuatnye.

‘’Inah cakap nak buat bakso, Bang. Sedap juge tu kan, Bang.’’ Kate Mak Joyah lagi sambel teghos bekipas. Memang panas bukan maen dalam pasar tu.

‘’Iye, pokoknye dikau cepat ajelah belanje. Dah nak lohor lagi, ni.’’ Wak Atan dah mulai muak nampaknye. Menjawab Mak Joyah pon dah setengah-setengah. Sekejap-kejap pulak Wak Atan beghenti, toleh kanan kighi. Tehegeh-hegeh entah ape ditenguknye. Dah nak due jam pulak puseng-puseng kat pasar tu. Fahamlah kan kalau Mak Joyah belanje, paleng lame. Inilah yang disebut Wak Atan banyak bual. Belanje memang banyak, bualnye lebeh banyak.***

 

Follow US!
http://riaupos.co/
Youtube: @riauposmedia
Facebook: riaupos
Twitter: riaupos
Instagram: riaupos.co
Tiktok : riaupos
Pinterest : riauposdotco
Dailymotion :RiauPos

Berita Lainnya

Terbaru

Terpopuler

Trending Tags

Rubrik dicari